Yeni Yıl ve Yeni Umutlar

Bir yılın daha sonuna geldik. Herkes 2014 yılı ile ilgili olarak temennilerde bulunuyor. Mail kutusu yeni yıl tebrikleri ile doldu taştı. Yeni yıla her yıl başında olduğu gibi büyük anlamlar yükleniyor. Bu etki sadece yılbaşı gecesi ve ondan sonraki gün devam ediyor. Ondan sonrası amiyane tabirle "eski tas, eski hamam". Bu süreç hepimizin damarlarına işlemiş. Aslında bu sığ yılbaşı dileklerine bağışıklık kazandığımızı bile söyleyebilirim. Hastalıklara karşı bağışıklık kazanmak iyidir. Ama yılbaşı veya benzeri dönüm noktalarına bağışıklık kazanmak resmen uyutulmak demektir. Ben yılbaşını çok daha derin analiz etmek istiyorum. Yılbaşı değişimin başladığı bir an olarak kabul edilmelidir. Evet değişim yılın herhangi bir gününde başlatılabilir ancak, ne yazık ki hayatın boğucu temposu içerisinde çok azımız oturup geleceğine ilişkin planlar yapar. Yeni yılın sizler için dönüşümlere gebe bir yıl olmasını düşünerek adımlarınızı atın. Peki bu adımlar nasıl atılabilir?


Yeni yıla girdiğimiz bu günlerde bir - iki saat boyunca rahatsız edilmeyeceğiniz bir yere çekilin. Elinize kağıt kalem alıp uçsuz bucaksız düşünmeye başlayın. Önce 10 yıl sonrasında nerde olmak istediğinizi yazmaya başlayın. Sınırlarınız olmasın, astronot olun, başbakan olun, futbolcu olun, nobel ödülü alın... sınır tanımayın. Unutmayın imkansızlık zayıflar için geçerlidir. Siz zayıflarla yürümeyi ve konuşmayı reddedin. Bir bilgenin dediği gibi; damarlarınızdan yenilgi akmıyor. Hedef belirleme ile ilgili daha önce yazdığım İyi Bir Hedef Nasıl Belirlenir? başlıklı yazımı okuyabilirsiniz. Uzun vadeli hedeflere ulaşmanın ilk şartı bunları gerçekleştirmenin ilk adımını atmaktır. Bunu bir yıl gibi periyotlara bölerek ölçebilirsiniz. Birer yıllık veriminiz sizi on yıl sonrasındaki hedefinize yaklaştıracaktır. 

2014 yılı içerisinde uzun bir hedef listesi yapmayı da doğru bulmuyorum. Spesifik iki veya üç tane hedef ilk etapta yeterlidir. Bu hedefler öyle hedefler olmalıdır ki üzerinde çalışırken yorulmamalısınız. Beyniniz onunla meşgulken rahatlamalısınız. Ölçülebilir ve kişiliğinize katkıda bulunacak hedefler olmalıdır bunlar. Örneğin dil sınavından 70 almak, hızlı okumayı öğrenerek bir dakikada okuyacağınız kelime sayısını 1000'e çıkarmak veya bir yardım kuruluşuna üye olmak gibi... 

 Geçen yılın son günü Facebook'taki hesabımda 2013 yılında belirlediğiniz bütün hedefleri yıl sonunda başarmış olmanızı dilerim şeklinde bir mesaj atmıştım. Acaba kaçımız 2013 yılı başında ciddi bir hedef belirleyerek yola koyuldu ve bu gün itibariyle bunu başardı? Ya da yarı yolda vazgeçti? Buradaki kilit öğe 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren başarı elbisenizi ilmik ilmik dokumak olmalıdır. Bitmeyen bir motivasyonla hareket etmelisiniz. Öyle bir hedefiniz olmalı ki hantallığı ile sizi iteleye iteleye başarıya götüreceğine, kendisine doğru çekmelidir (pull > push). Unutmayın hiç bir şey için çok geç değildir. 

 2014 yılında; 

1- Daha az TV izleyin, daha çok okuyun. Televizyonun iyi tarafları olmasına rağmen ben zehirli olduğunu düşünüyorum. Ancak kaliteli filmler ve belgeselleri dışarıda tutuyorum. Ayda en az iki kitap ve iki dergi okuyun. 

2- Akrabalarınız ve arkadaşlarınızla daha çok ilgilenin. Onlara sevginizi belli edin. Tebessümün bile sadaka olduğunu unutmayın. 

3- Beyninizi tanımaya ve geliştirmeye zaman ayırın. Her gün yatağa girdiğinizde 10 dakikalık bir düşünme egzersizi yapın. Gözlerinizi kapatın ve daha önceden yaşadığınız güzel bir anı tekrar tüm öğelerini hatırlayarak yaşamaya çalışın. Kamplarda ağır işkence altında yaşayan bir adamdan bahsedilir. Kamptaki mahkumların çoğu umudunu kaybetmişken bu adam her gün yatağa girerken zihninde şehir merkezinden kaldığı köye doğru yoldaki tüm ayrıntıları hatırlayarak yürüyüş yaparmış. Bu mahkum kamptan sağlam ve dinç bir şekilde çıkmayı başlamış. 

4- Günlük nefes egzersizleri yapın. Damarlara ve beyne oksijen göndermek vücudun zinde kalması için çok önemlidir. Çünkü oksijen kanda birikmiş olan serbest radikallerin atılması için olmazsa olmazdır. Günde üç seans olmak üzere her seansta 10'ar defa derin nefes alıp verin. Nefes aldığınızın sürenin dört katı sürede nefesinizi tutun ve bunun yarısı kadar sürede verin. Yani 5 saniyede nefes alıyorsanız, 20 saniye tutun ve 10 saniyede geri bırakın (Robbins, A.). 

5- Her ay kazancınızın bir kısmını ihtiyacı olanlara verin. Unutmayın bu dünyaya eli boş geldik ve elimiz boş gideceğiz. Optimum rakam kazancınızın % 10'unu vermenizdir. 

6- Mutlaka bir günlük tutun veya blog yazarı olun. Yazmak düşünce dünyasında yeni kapılar açar. 

7- Yeni bir dil öğrenin. Hafıza oyunları oynayın. 

8- Her sabah güneş doğmadan uyanmayı adet edinin. Modern hayat bizi düzensiz bir uyku sistemine mahkum etmiş durumdadır. Biyolojik saatimiz isyanda. Bunu düzeltmenin tek yolu erken uyanmaktan geçer. 

9- Haftada en az üç saat spor yapın. 

10- Yediklerinize dikkat edin. Unutmayın, bedeniniz ruhunuzun tapınağıdır. 

11- Konuştuklarınız dinlediklerinizden az olsun. Dinlemeyi öğrenmek başlı başına bir sanattır (dinlemek>konuşmak). 

12- Yaratıcı olun. Günün belli saatlerinde inovasyon molaları verin. Google ortaya koyduğu yaratıcı ürünlerle ünlüdür. Bunu yapmak için çalışanlarını teşvik etmekten geri kalmayan Google haftalık çalışma süresinin % 20'sini serbest zaman olarak ayırmıştır. Yaratıcı fikirlerin % 50'si bu serbest zamanda ortaya çıkmıştır. 

13- Stresli iken bir şey yememeye çalışın. Bütün sistem kapalı olduğu için yedikleriniz direkt olarak yağa dönüşür. 

14- Çocuklarla vakit geçirmekten zevk alın, sıkılmayın. Çocukların gerçek mutluluğu yaşadığını unutmayın. Onlardan öğreneceğimiz çok şey var. 

 15- Daha çok su için. Günde 1,5 litrenin altına düşmeyin. Suyu bir anda içmeyin. 

16- Sizi rahatlatacak müzikleri dinleyin. 

17- Daha çok odaklanın. Doğayı ve etrafınızı daha derin analiz edin. 

18- Ön yargılı olmayın. 

Umarım bu yazı beyninizdeki kilitleri açmanız için bir vesile olur. 2014 yılına anlam katmanızı ve anlamlı yaşamanızı diliyorum. Mutlu seneler.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Küresel Açlık ve Yoksulluk

Sesler

Geviş Getirme