Newton'un Hareket Yasalarına Farklı Bir Bakış

Başarısının sırrı sorulduğunda " devlerin omuzunda yükseldim" diyordu Newton. Aslında kendisinden önceki dev bilim adamlarının bilgilerini harmanlayarak ve içine gözlemlerini katarak bu noktaya geldiğini söylemeye çalışıyordu. Elmanın düşme hadisesi ancak bu sayede bir anlam kazanabildi.
Newton klasik fiziğin babası olarak tanımlanıyor. Einstein'in quantum fiziğine kadar tartışmasız tek liderdi. Ortaya koyduğu yasalar halen geçerliliğini koruyor. Bu günkü yazımda Newton yasalarının kişisel gelişim boyutunu sizlerle paylaşacağım.

1. Yasa "Bir cisim üzerine dengelenmemiş bir dış kuvvet etkimedikçe, cisim hareket durumunu (durağanlık veya sabit hızlı hareket) korur."

Hayata merhaba dediğimiz ilk günden itibaren bitmez tükenmez bir öğrenme iştahı taşırız. Bu iştah tüm bebeklik çağımızda devam eder. Ancak büyüme evresinde bir çok dış faktör bizi etkisi altına alır. Yaratıcılığımızı kaybederiz. Hayatın rutinine kaptırırız kendimizi. İdealler ve öğrenme iştahı tuzla buz olur. Bizi bu ataletten kurtaracak herhangi bir kuvvet/irade (dışsal veya içsel) olmadığı müddetçe atalet halimiz devam eder. 1. Yasa kusursuz çalışır. Bu yasanın olumlu tarafları da vardır. Bizi harekete geçirecek bizi diriltecek bir amacımız olduğu anda tembellikten kurtulur ve hızımızı olabildiğince artırmış oluruz. Artan bu hızı herhangi bir kuvvet engellemedikçe yüksek hızda ve yüksek benlikte hayatımıza devam ederiz. Yasa yine kusursuz çalışır.

2. Yasa "Bir cisim üzerindeki net kuvvet, cismin kütlesi ile ivmesinin çarpımına eşittir."

Güçlü bir kişiliğe sahip olmak önemli bir erdemdir. Hepimiz bu erdeme sahip olmamıza rağmen ne yazıkki görmezden geliyoruz. Ben yasada geçen "ivme" kavramından aslında "istikrar" anlamını çıkarıyorum. Çünkü ivme belli bir zamanda hızda meydana gelen değişim olarak tanımlanmaktadır. Net kuvvetten güçlü bir kişilik, kütleden ise hedeflerimizin yoğunluğu/ kalitesi anlamını çıkarıyorum. Bir insanın güçlü kişiliğini hedeflerinin kalitesi ile istikrarının çarpımı belirler.

3. Yasa “Her etkiye karşılık eşit ve zıt bir tepki vardır.”

Zaman içerisinde hayatın rutinlerinin bizi esir aldığını yukarıda belirtmiştim. Hayatın rutinlerine kendini kaptıran ancak daha sonra bunun farkına varıp hayatında değişikliğe gitmek isteyen kişinin yaşadığı durumu üçüncü yasa özetlemektedir. Bir karar verirsiniz adımları atarsınız ve bunu çevrenize deklare edersiniz. Ancak değişim isteğinizin şiddeti oranında ters tepkiyi çevreden alırsınız "sen değişemezsin". Çevrenin tepkisinin yanı sıra bir yanımız da değişimi gerçekleştirmenin çok zor olduğu veya çok zaman aldığı konusunda güçlü sinyaller gönderir. Değişim etkimize karşı eşit ve hatta daha fazla zıt bir tepki almış oluruz. Üçüncü yasa da kusursuz çalışır.

Bir dahaki yazıda görüşünceye dek yasaların lehinize işlemesini dilerim.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Küresel Açlık ve Yoksulluk

Sesler

Geviş Getirme