İyi Bir Hedef Nasıl Belirlenir?

Beynimizin yapabildikleri ile ilgili geçen haftaki yazımda kısa bir açıklama yapmıştım. Beyne verdiğimiz talimatlar hayatta başarılı olma ve hedef koyma konusunda da büyük öneme sahiptir. Bu yapıyı kullanarak güdülenmiş bir şekilde hedeflerimize ulaşmamız mümkündür. Hepimiz hayatımızın önemli bir bölümünü planlar yaparak, hayaller kurarak ve hedefler belirleyerek geçiririz. Ancak ne yazık ki çoğu zaman bunların önemli bir kısmını gerçekleştirmeden çöpe atarız. Biraz farkındalık sahibi olarak ve biraz beynin çalışma sistemini öğrenerek hayatta başarıyı yakalamak mümkündür.


Beynin ilginç durumlarından birisi imgelemedir. İmgelemeye kısaca hayal etmek veya bir şeyi canlandırmak diyebiliriz. Beyin gerçek dünyadaki görüntülerle, hayal edilen şeyleri birbirinden ayıramaz. Yani siz bir şeyi işin içine bir çok duyuyu katarak gözünüzde canlandırırsanız beyin bunu gerçekmiş gibi algılar. Örneğin çok istediğiniz bir şeyi elde etmek istiyorsunuz. Önce onu gözünüzde canlandırır, onu elde ettiğinizi düşünürseniz, işin içine renkleri, sesleri, hatta kokuları katıp o şeye sahip olduğunuz anı zihninizde yaşar ve o ortamı yaratırsanız emir eri olan beyniniz komutu alır, güdülenir ve o şeyi elde etmeniz veya o hedefe ulaşmanız için bütün dünyayı seferber eder. İmgeleme NLP’nin önemli öğelerinden biridir.

1-      Ne yapmak, ne olmak, ne başarmak istediğinizi iyi belirleyin.

2-   Onu yaşayın. Bütün boyutlarıyla yaşayın. Beyniniz gerçek sansın, mutlu olsun, o anı yaşasın, kaybetmek istemesin, güdülensin, sizi o ana fırlatsın.

Hedefler spesifik olmak zorundadır. Açık olmayan, muallak ve muğlak hedefler iyi hedefler değildir. Bu yüzden hedefinizin tüm içeriğine hakim olmalısınız. Beyin karışıklığı sevmez. Hedeflerinizi belirledikten sonra onun ne kadar sürede gerçekleşmesi gerektiğini mutlaka belirtin. Gerçekçi bir tarih koymanız çok önemlidir. Hedefler aceleyi sevmez. Hedef belirlemede Stephen Covey’in deyişiyle “çiftlik yasaları” geçerlidir. Nasıl ki siz bu gün tohumu atıp yarın ürün elde edemiyorsanız, bu gün belirlediğiniz hedefe de yarın ulaşmanız mümkün değildir. O amacı beslemeniz, büyütmeniz ve bütün zorluklarını birlikte göğüslemeniz gerekir. Ancak o zaman istediğiniz mahsulü alabilirsiniz.

3-      Hedeflerinizi iyi takvimlendirin. Zaman gerçekçi olsun.

4-      Hedefleri belirlerken çiftlik yasalarını unutmayın.

Yol haritasını da çizdikten sonra belli periyotlarla hedeflerinizin gerçekleşme durumunu gözden geçirmeniz gerekmektedir. Hedeflerde aksaklık var mı? Varsa nasıl çözülebilir? Hedefler zayıfsa nasıl olgunlaştırılabilir? vb. şeklinde bir dizi soruyu cevaplamak önem arzetmektedir. Bir çok insan bir hedef belirledikten sonra inanılmaz bir şekilde güdülenerek yola koyulur. O amaç için elinden gelen çabayı sektirmeden sarfeder. Ancak ufacık bir tökezlemede hedefinden hemen vazgeçer. Halbuki işin içinde aksaklıkların da olabileceği hesabı ile yola çıkıldığında sizi hedeflerden alıkoyabilecek hiçbir engel kalmaz.

5-      Hedeflerinizi gözden geçirin.

6-      İnancınızı asla kaybetmeyin.

Yukarıda bahsedilen öneriler doğrultusunda hareket ettiğinizde büyük bir ihtimalle hedefinize yaklaşacak veya ulaşacaksınız. Ancak hedonik adaptasyon dediğimiz ve insanların içinde bulundukları duruma kısa süre sonra alışmaları durumuna karşı tetikte olmanız gerekiyor. Bir hedef belirleyip ona ulaştıktan sonra muhtemelen çok kısa süre içinde ona alışacaksınız. İlk başta aldığınız lezzet giderek azalmaya başlayacaktır. Bu nedenle hedef belirlerken bireysellikten ziyade evrensel bir bakış açısına sahip olmanız çok önemlidir. Tüm hedeflerin varacağı nokta “insanların hayatlarına dokunmak” olmalıdır.

7-      Başarınızın tadını çıkarın.

8-      Fark yaratın. İnsanların hayatlarına dokunun

Hedef belirlemede size son bir ipucu vermek istiyorum. Eğer hedef belirlemek size karışık veya zor göründüyse Pareto Yasası’nı düşünün. Pareto Yasası der ki; Hedeflerinizin % 80’ine % 20’lik çaba ile ulaşmanız mümkündür.

Bir sonraki yazıya kadar anlamlı hedefler belirlemiş olmanız dileği ile…

Yorumlar

  1. Umarım bir sonraki yazida da yeni bir hayal kırıklığı ile neticelenmeyen hedefimiz olur. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. ”İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır.”(Necm Sûresi âyet:39).
    Pareto yasası na farklı bir bakış.......
    Web adres ; http://mgn.me/j8ch

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Küresel Açlık ve Yoksulluk

Sesler

Geviş Getirme