Kendinizi tanıyor musunuz?

Bu soruyu 10 yıl önce kendisine sorup içselleştiren ve cevaplar doğrultusunda kendini düzeltme yoluna girenlerin büyük bir kısmının şu an çok önemli bir noktada olduğunu söyleyebilirim. Tarih bu sorunun cevabını arayanlarla dolu. Cevabı bulanlar insanlığı dönüştürürken, bu soruyu sormaktan imtina edenler kendileri olarak doğup, başkası olarak ölmüşlerdir.

Bir veri bombardımanı altında yaşıyoruz. Hiç bir şey eskisi gibi değil. Yönetim düşünürleri, yaşadığımız toplumun genel davranışlarını sergilemeye meyilli olduğumuzu belirtmektedir. Yani aslında iki tane kişiliğimiz var. Gerçek benliğimiz örtük bir halde toplumdan gelecek komutlar doğrultusunda farklı bir maskeye bürünmektedir.

Çevremizde olup biten her şeyle ilgili analiz ve yargılara sahipken, iş bize gelince donup kalıyoruz. Kendini tanıma süreci zorlu bir süreçtir. Olduğunuz nokta ile olmak istediğiniz nokta arasını doldurabildiğiniz müddetçe faydalı sonuçlar elde edebilirsiniz. İşte size bazı tavsiyeler;

1- Bir ajanda alın ve kendinizle ilgili bütün özellikleri yazın. Aklınıza ne geliyorsa yazın. Örneğin içe dönük, dışa dönük, iyimser, takıntılı, dinlemeyi bilmeyen, çabuk karar verebilen, duygusal zekası düşük vb şeklinde kategorize edin.

2- Bu süreci tamamladıktan sonra bulunduğunuz konumdan memnun olup olmadığınızı yazın. Nasıl biri olmak istediğinizin resmini gözünüzde canlandırın. Buna ulaşmak için kötü özellikleri nasıl elemine edeceğinize ve iyi yönleri nasıl artırabileceğinize dair bir eylem planı yapın. Plan kelimesi tehlikeli bir kelime. Lütfen planı hemen yapıp uygulamaya koyun. Eğer gelecekteki benliğinizin resmini iyi çizebilmişseniz, diğer iş beyninize düşecektir ki beyin doğru komutu aldığında hiç bir engel tanımaz.

3- Geri bildirim alın. İşin en önemli noktalarından biri bu. Sizin kendinizle ilgili yazdığınız yargıların yanlı olma ihtimali vardır. Bu nedenle ailenizden, iş arkadaşlarınızdan, astlarınızdan ve üstlerinizden 360 derece geri bildirim alın ve bunları not edin. Eğer eleştiri bombardımanını göğüsleyebileceğinize inanıyorsanız bunu yapın.

4- Elde ettiğiniz veriler doğrultusunda bir kişisel anayasa hazırlayın. Kişisel anayasada hayatınızın tüm önemli ilkeleri olmalı. Onlara sıkı sıkıya uymalısınız. Uymadığınızda rahatsız olmalısınız. İnsanlar ilke sahibi olduğunuzu ve onların sizin için vazgeçilmez olduğunu bilmeli.

5- Kararlarınızı analiz edin. Hedeflerinize gerçekten ulaşmak istiyorsanız sağlam ve hızlı kararlar verebilen biri olmalısınız. Kararlarınızı sağlamlaştırmak için küçük karar verme denemeleri yapın. Karar vermeden önce sonucunu tahmin edin. Kararı verdikten  sonra düşündüğünüz sonucun gerçekleşip gerçekleşmediğini not edin. Bunu bir süre tekrar edin. Beyin için otomatikleşen bu süreç bir müddet sonra istem dışı olarak sizi doğru karar vermeye itecektir.

6- Unutmayın ki kişiliğinizi doğru analiz etmediğiniz müddetçe sizinle benzer özelliklere sahip olmayan ama başarılı bir kişiliği modellemenizin hiç bir anlamı yoktur. Kişiliğinizle aynı frekanslara sahip olduğuna inandığınız ünlü insanları belirleyin. Yaşamlarını analiz edin, hangi süreçlere nasıl tepkiler verdiklerini öğrenin. Başkası olmaya çalışmayın ama başkasındaki evrensel kilit özellikleri de edinmeye çalışın.

Bu sürecin zorlu olacağını bilin. Zaman aksiyon zamanıdır. Hemen şimdi...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Küresel Açlık ve Yoksulluk

Sesler

Geviş Getirme