Karmaşaya Son!

İnsan beyni aynı anda sadece bir tek şeye odaklanabilir. Bu bilgi bir çok bakımdan önemlidir. Bir işe başlarken o işle ilgili olmayan bir çok şey beynimize üşüşmeye başlar. Ondan sonra yaptığımız işe odaklanma ile diğer işleri bertaraf etme arasında ciddi bir savaş başlar. Sonuç olarak ta yaptığımız şeyden verim alamadan işi tamamlamış oluruz. 


Çalışan insanlar hayatlarının çoğunu iş yerinde geçirmek zorundadır. Teknolojinin etkileri ile birlikte yoğun bir bilgi bombardımanı ve görev yükü altında ezilmeyle karşı karşıyayız. Bu yoğunluğu hafifletmek için günün belli saatlerinde minik aralar vermek gerekiyor. Yapılan araştırmalar bir işle ilgilenirken ilk 25 dakikadan itibaren odağın kaybolmaya başladığını gösteriyor. O yüzden en fazla 45 dakika çalıştıktan sonra ara vermek sizin yararınıza olur. 

Odaklanma üzerine çalışmalar yürüten bilim insanları ve yönetim düşünürleri bu sorundan kurtulmanın basit bir yolu olduğunu söylemektedirler. Aşağıda açıklayacağım çalışmanın bir ritüel haline getirilmesi sonucunda elde edeceğimiz çıktıların çok güçlü olacağını belirtmektedirler. Beynimiz aynı anda sadece bir tek şeye odaklanabildiği için, kafamızdaki verileri sıraya koymamız ya da diğer verilerle ilgilenecek bir zaman aralığı yaratmamız en doğru çözüm olarak görünmektedir. Odanızda veya işyerinin sakin bir bölümünde bu seanslar için bir koltuk veya rahat bir yer belirleyin. Bu yerde beş dakika oturun ve bu süre zarfında sıra bekleyen her şeyin kafanızdan geçmesini sağlayın. Yoğun, kalabalık, karışık olan şeyleri ve hızlı bir şekilde geçen her şeyi düşünün. Sıra bekleyen ne varsa bırakın aklınızdan geçsin. Bir çözüm üretmeksizin düşünün. Bir süre sonra düşüncelerin yoğunluğunun azaldığını ve sadece önemlilerinin kaldığını göreceksiniz. Beş dakikalık süreden sonra önemli olanları sıraya koymak ve daha sonra ilgilenmek üzere bir yere not edin. Bu çalışmayı yaptıktan sonra bir işe tekrar odaklandığınızda o düşünce seanslarında sıraya girememiş veya sonradan ortaya çıkmış şeyler varsa bunların da sizi rahatsız etme ihtimali olacaktır. Bunları bertaraf etmek için en iyi yol aklınıza geldikleri an hemen onları yakalayıp not etmektir. Not ettiğiniz anda onları beyninizden çıkarıp cebinizde taşımaya başlamış olursunuz. Bu aşamadan sonra işinize tekrar devam ettiğinizde sizi rahatsız eden şeylerin ne kadar azaldığına şaşacaksınız. 

Beynin yoğunluğunu seyreltmenin dışında beyne küçük stand by'lar vermenin de faydası çok büyüktür. Bunun için basit bir yöntemden bahsetmek istiyorum. Bunalmış, sıkılmış veya yorgun hissettiğiniz zamanlarda sakin bir yere geçin ve gözlerinizi kapatın. Önce dalgalı bir deniz hayal edin. Dalgalar yüksek olsun, şiddetli olsun. Sonraki aşamada dalgaların etkisinin yavaş yavaş azaldığını hissedin. Bunu yaparken dalgaların çıkardığı sesi de duymaya çalışın. Dalgalar azalsın ve en sonunda durgun, berrak bir deniz kalsın. Dalgaların durulması bir kaç dakikayı bulsun. Dalgaların durulması ile birlikte beyninizdeki kalabalık ta durulmuş olacaktır. Bu sayede ciddi anlamda rahatladığınızı hissedeceksiniz. 

Gelecek yazıda görüşmek üzere hoşçakalın.

Yorumlar

  1. üniversite adayları için bir yazı yazar mısın sınavla ilgili bir yazı

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Küresel Açlık ve Yoksulluk

Sesler

Geviş Getirme