Akıllı Tarım
Yapay etlerden yapılan hamburgerler, 3D yazıcılarla üretilen çikolatalar, yakıt üretmek için alg kullanımı ve dronlarla evlere yapılan gıda teslimatları... Her gün bu haberlerden biriyle karşılaşıyoruz. Bu gelişmelerden tarımın etkilenmemesi mümkün değil. Tarımda katma değer ve verimliliğe katkı sunacak akıllı tarım uygulamaları yaygınlaşıyor. Başta Hollanda olmak üzere bir çok ülke bu konularda ciddi araştırmalar yapmakta. Araştırmalar bir yandan devam ederken, aynı zamanda ticarileşen bir çok uygulama ile de karşılaşıyoruz.
Akıllı tarım özetle teknolojiyi kullanarak bitki, hayvan veya toprakla onların ihtiyaç duyduğu miktarda ilgilenmeyi ifade ediyor. Klasik tarım tarla ile ilgilenirken, akıllı tarım bitki ile ilgileniyor. Toprağın yapısı, güneşlenme süresi ve iklim gibi faktörler tüm ayrıntıları ile takip edilerek ürünün kalitesi ve verimliliği artırılıyor.
Akıllı tarımın vazgeçilmez kısmı veri analizi. Bitki ve hayvanları doğru bir şekilde yetiştirmek veya tedavi edebilmek için bazı temel araçların göz ardı edilmemesi gerekiyor. Örneğin sensörler sayesinde bitki, hayvan davranışları ve toprağın durumu otomatik olarak takip edilebilirken, GPS'in de devrede olduğu entegre sistemlerle de haritalama ve takip çalışmaları kolaylıkla yapılabilmekte. Tarlanın sürülmesi ve tohum ekiminden tutun, ilaçlama ve hasada kadar tüm süreçlerde yeni teknolojiler kullanılmaya başlandı. Seralarda robotlar deneniyor. Dronlar diğer ülkelerde tarlalarda hastalık ve zararlı tespiti ile ilaçlama için kullanılıyor. Toprak analizi ve nemini daha tarladayken ölçen sistemler üreticilerin işini oldukça kolaylaştırıyor.
McKinsey, tarafından yayınlanan bir rapora göre tarım teknolojileri pazarı (AgTech) 10-15 Milyar dolar civarında bir büyüklüğe ulaşmış durumda.Bu alanda yapılan yatırımlar açısından da önemli gelişmeler olmakta. AgFunder, 2015 yılında kamu ve özel sektör tarafından tarım teknolojilerine 4,6 Milyar Dolarlık yatırım yapıldığını açıkladı. Nesta tarafından yapılan bir araştırmaya göre akıllı tarım uygulamaları sayesinde üreticilerin gelirlerinde ortalama olarak %20 civarında olduğu hesaplanmış. Ancak bu araştırmada dikkat çeken taraf gelir artışının %7,1 ile %76,3 arasında değişen oranlarda artma ihtimali olması.
STT (Nedherlands Study Centre for Technology Trends) tarafından yapılan araştırmaya göre Akıllı tarım ve gıda sektörü ile bağlantılı olarak gelecekte sıkça duyacağımız bazı kavramları aşağıda bulabilirsiniz.
1. 3D Yazıcılar
2. 4D Yazıcılar
3. Akıllı Malzemeler
4. Robotlar
5. Otonom Mikro Robotlar
6. Sensör Teknolojileri
7. Bilgi Teknolojileri
8. Akıllı Tarım
9. Yenilenebilir Enerji
10. Biyorafineri ve Biyofeul
11. Gen Teknolojileri
12. Sentetik Biyoloji
13. Protein aktarımları
14. Gıda Tasarımı
15. Su Kültürü
16. Dikey Tarım
17. Muhafaza Teknolojisi
18. Taşıma Teknolojisi
19. Havanın Modifikasyonu
20. Biyoinformatik
Sektör daha da büyüyecek. Artan dünya nüfusunu beslemenin en etkili yolu akıllı tarımdan geçiyor. Endüstri 4.0'ın bir öğesi olan akıllı tarıma daha kapsayıcı ve vizyoner bir bakış açısıyla yaklaşarak bu gelişmelerin nimetlerinden zamanında faydalanmamız gerekiyor.
Bu arada söylemeden geçemeyeceğim. Bazı ülkelerde dronların çoban olarak kullanılmasına yönelik bazı denemeler yapılıyormuş. İnanmıyorsanız aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:)
Yorumlar
Yorum Gönder