Resimde Ne Var?

Geçtiğimiz gün Sabah Gazetesi yazarı Dr. Şeref Oğuz’un sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşım dikkatimi çekti. Paylaşılan resmi aşağıda görebilirsiniz. 

Devamında Resimde gördüklerimizin aslında patates kızartması ve yumurta olmadığını ifade ediyor. Bu paylaşımı okuduktan sonra beynimizin ilginç özelliklerini bir kez daha düşündüm. İnsanlar normal yaşantılarında her gün yoğun enformasyon bombardımanına tutuluyor. Beyin bunların tümünü kapsamlı bir şekilde işlemeye çalışsa muhtemelen kısa süre içerisinde infilak eder. Bu sorunu yaşamamak için beynimiz farklı bir mekanizma geliştirmiştir. Bu mekanizmanın özü kestirme yollardır. Yani belli bir süre tekrarlanan bir olayla karşılaşırsanız beyniniz bir dahaki sefere bu olayla karşılaştığında devamının önceki olaylar gibi olacağını tahmin eder ve ona göre davranır. Yani “yumurtanın yanında patates kızartması olağan bir durumdur. Böyle bir tabak görürseniz bu tabak öncekiler gibi aynı ürünlerden oluşur” yorumunu kestirme yolla yapar. Çünkü işlemesi gereken başka veriler vardır. 




Çoğumuz bu nedenle sorgulama yeteneğini bir tarafa bırakıp hazır bilgi kalıplarıyla yetinmek zorunda kalıyoruz. Halbuki olayları birazcık analiz etmeye çalışsak yepyeni bir dünyaya adım atmış oluruz. Edison belki de bu yüzden düşünmenin dünyanın en zor işi olduğunu söylemiştir. Sorgulama yeteneğini geliştirip rahatlık bölgesini terketmeyi başardığımızda gerçek bir girişimci veya yenilikçi fikirler üreten biri olabiliriz. 

İşte bu yüzden uzmanlar her gün rutin olarak yapmanız gereken faaliyetleri bile farklı şekillerde yapın diyor. Dişlerinizi bir gün sol elle, diğer gün sağ elle fırçalamak; işyerine farklı güzergahları kullanarak gitmek gibi. 

Son olarak resimde ne olduğunu söyleyeyim. 
Patates gibi görünen aslında elma dilimleri, 
Yumurta sarısı gibi görünen aslında şeftali, 
Yumurta akı veya mayonez gibi görünen aslında yoğurt.


Yorumlar

  1. Aslında bakmakla görmek arasında ki farkında farkındalığını sunmuş oluyor bu fotoğraf bize..insanı diğer mahlukattan ayıran akıldır..bunu yönlendirebilmek fikirlerde hür olabilmek beyni yönetebilmek insanın elinde..sabit fikirler , düzegelen bir yaşama biçimi ,herkes gibi olabilmek düşünmeyen insanlığın hazin sonudur

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Küresel Açlık ve Yoksulluk

Sesler

Geviş Getirme