Etiketleri Atın
Toplumların sosyolojik yapısı bazı düşünce yapılarının yanlış ta olsa kemikleşmelerine yol açıyor. Doğru bilinen yanlışlar toplumların kimliği haline gelebiliyor.
İnsan olarak hayatımızın ilk yıllarında eğer şanslı isek bize doğru ile yanlışı birbirinden ayırt etmeyi öğreten bir aile ve eğitim ortamı içerisinde büyürüz. Bu temelin üzerine inşa edilen kişiliğimiz, yetkin hale gelebilmek için gereken çabayı ve özveriyi gösterdikten sonra yetkinlik kazanmış olur. Yetkinlik sıkça kullanıldığı şekliyle altın bilezik gibidir. Yetkin insanın siyasi manevralara, himmetlere ihtiyacı yoktur. Yetkin insan eğer aynı zamanda dürüstse yolunu kaybettiği her fırtınada kısa süre içerisinde düze çıkmayı başarabilir. Yetkin kişi kararlı duruşu ile yanlışlara göğüs gerer. Yanlışlara batmış kişilerin oklarına hedef olur. Ancak dürüstlüğü onu her türlü beladan kurtarır.
Diyarbakırlı Sait Paşa konuyu çok güzel özetlemektedir;
Sen usandırma eli el de usandırmaz seni
Hilekârlık eyleme kimse dolandırmaz seni
Dest-i a’dâdan soğuk su içme ki kandırmaz seni
Korkma düşmandan ki âteş olsa yandırmaz seni
Müstakîm ol Hazret-i Allâh utandırmaz seni
Eğer siz de etiketlerinizle dolaşıyorsanız, kürkünüz ile övünüyorsanız, ya da çevrenizde bu özellikte kişiler varsa detaylı bir temizlikten geçmenin vakti gelmiş demektir.
Yorumlar
Yorum Gönder