Kayıtlar

Kasım, 2013 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Newton'un Hareket Yasalarına Farklı Bir Bakış

Resim
Başarısının sırrı sorulduğunda " devlerin omuzunda yükseldim" diyordu Newton. Aslında kendisinden önceki dev bilim adamlarının bilgilerini harmanlayarak ve içine gözlemlerini katarak bu noktaya geldiğini söylemeye çalışıyordu. Elmanın düşme hadisesi ancak bu sayede bir anlam kazanabildi. Newton klasik fiziğin babası olarak tanımlanıyor. Einstein'in quantum fiziğine kadar tartışmasız tek liderdi. Ortaya koyduğu yasalar halen geçerliliğini koruyor. Bu günkü yazımda Newton yasalarının kişisel gelişim boyutunu sizlerle paylaşacağım.

Hayal Gücünü Ciddiye Almak

"Her şey resimlerin kaybolması ile başladı" diyor sanatçı Janet Echelman. O andan itibaren kendisini artık geri dönüşü olmayan bir yaratıcılık serüveninde buldu. Bizleri hareket eden heykeller kavramıyla tanıştırdı. Karmaşık, bir o kadar da yaratıcı eserler ortaya koyuyor. Balık ağlarını bir araç olarak kullanarak rüzgara ve hava durumuna göre hareket eden şekiller ve heykeller yaratıyor. Balık ağları dışında röntgen görüntüleri ve sis bulutundan esinlenerek ürettiği eserler de mevcut. Janet Echelman hayal gücünü ciddiye almanın ne kadar önemli olduğunu bize gösteriyor. Hayal gücü sadece yeni bir şeyler icat etmek değildir, asıl yaratıcılık var olan bir şeyi farklı formlarda katma değere dönüştürerek sunabilmektir. Janet Echelman'ın hayat hikayesini anlattığı aşağıdaki kısa video bir milyondan fazla izleyiciye ulaştı. 

Yaratıcılık Nasıl Öldürülür?

Bildiğiniz üzere günümüzdeki global eğitim sistemi başta çocuklar olmak üzere hepimizin yaratıcılığını öldürüyor. Bir yarış atı formatına girip potansiyelimizin çok az bir kısmını kullanıyoruz. Beynimiz sinaptik bağlantılar kuran ve kurmaya hazır milyarlarca sinir hücresine sahipken, basit düşünme teknikleri, analizden uzaklaştıran ve sinaptik bağlantıları körelten yaklaşımlar yüzünden basit rutinlere odaklanmak zorunda kalmaktadır. Bu tuzağa düşmemek ve beynimizden maksimum derecede yararlanabilmek için dikkatli bir strateji izlemekte fayda var. Aşağıdaki videoda Sir Ken Robinson her şeyi çok güzel özetlemiş. İzlemenizi öneririm.

İyi Bir Hedef Nasıl Belirlenir?

Resim
Beynimizin yapabildikleri ile ilgili geçen haftaki yazımda kısa bir açıklama yapmıştım. Beyne verdiğimiz talimatlar hayatta başarılı olma ve hedef koyma konusunda da büyük öneme sahiptir. Bu yapıyı kullanarak güdülenmiş bir şekilde hedeflerimize ulaşmamız mümkündür. Hepimiz hayatımızın önemli bir bölümünü planlar yaparak, hayaller kurarak ve hedefler belirleyerek geçiririz. Ancak ne yazık ki çoğu zaman bunların önemli bir kısmını gerçekleştirmeden çöpe atarız. Biraz farkındalık sahibi olarak ve biraz beynin çalışma sistemini öğrenerek hayatta başarıyı yakalamak mümkündür.

Kavrayış

Resim
Beynimiz bize bir şeyler anlatıyor. Ama farkında değiliz. Beyin devasa bir kapasiteye sahiptir. Aynı zamanda çok iyi bir emir eridir. O kadar iyi bir emir eridir ki çoğu zaman ona komut verdiğimizi unuturuz.

Küresel Açlık ve Yoksulluk

Resim
“Dünyayı besleme ve yenilenemez kaynakları koruma yeteneği elimizin altındadır” Miguel Altier Bundan on bin yıl önceydi. Avcı-toplayıcı bir kadın vahşi doğada uzun bir gezinti sonrası sepetinde biriktirmiş olduğu tohumları eve götürmenin sevinciyle yürüyordu. Birden ayağı bir taşa çarptı, sendeledi ve elindeki tohumlar yerlere saçıldı.